Vælg en side

Svar til: Pas på din hund..

Forside Fora Privaten Pas på din hund.. Svar til: Pas på din hund..

#31317
Lars Nielsen
Deltager

    Hvis vi bare havde været mere obs på flåtsygdomme
    Desværre ser det jo ikke ret godt ud med Freja. Lige nu ved vi ikke om hun ikke kommer på jagt igen, fordi der gik for langt tid før vi fik hende undersøgt Borrelia og anaplasmose ( Begge tægebårne sygdom).
    Vi har altid brugt Bayvantic eller lignende pipetter til flåtbehandling, men vi har også kun gjort det i de periode,r hvor vi med selvsyn har konstateret at der er tæger i området eller lign. Og det ville vi nok gøre anderledes, hvis vi vidste hvad vi ved nu.
    Så vores anbefaling er at give den mest effektive flåtbehandling, som vist i øjeblikket er piller som fås ved dyrlægen – de er vist mere effektive fordi tægerne slet ikke bider på hunden, hvor pipeterne med væske kun dækker 100 % i en kort periode, og derefter falder dosis i hundens hud, så flåterne godt kan bide i en periode – og i den periode kan de overføre sygdomme.
    Der ud over så har det været virkelig svært at få stillet diagnosen, fordi hun har viste symptomer som stikker i mange retninger, og over en lang periode. Så måske dette skriv bliver lidt langt, men jeg skal prøve at gøre det kort, med de symptomer hun har vist det sidste år.
    Sidste efterår begyndte hun at vise adfærdsændringer, hvor hun blev mere sky og bange for mange forskellige ting (hvilket var virkelig usædvanlig for hende), og hun begyndte at stikke af hjemmefra lige så snart hun hørte en høj lyd eller lign. Ellers viste hun ingen symptomer. Hun har igennem hele sit liv, har haft periode, hvor hun ikke har spist ret meget, så vi lagde ikke mærke til om der var sammenhæng imellem manglende appetit, og så hendes adfærdsændring med frygtsomhed over for lyde.
    Men hvis jeres hund pludselig begynder at være frygtsom, bange for usædvanlige ting, halte på det ene forben, mister appetitten eller lign., så vil vi anbefale at i snakker med jeres dyrlæge.
    Men kort fortalt så har Freja haft følgende symptomer:
    Adfærdsændring med utryghed ved lyde og lign.
    Halt på det ene forben, og generel ømhed i kroppen. Hun var mere stiv i led og muskler, og stoppede med at ”strække igennem” når hun rejse sig. I den periode gik vi til kiropraktor og genoptræning med hende, fordi vi troede at hun var blevet tromlet ned at vores anden hund. Men hun blev i den periode også røntgenfotograferet, uden der var tegn på noget andet end almindelig slid i led.
    Dårlige nyrer (hvor dyrlægen mente at hun havde drukket kølervæske) hvor urin løb igennem hende, og hun drak utrolig meget vand. Her var hendes gummer meget hvide og hun viste generlt symptomer på dårlig blodomløb.
    En omgang med blodig diarre og opkastning ( som blev slået hen af dyrlægen med en omgangssyge eller tarmirritation)
    Generel utrivelighed og manglende appetit
    Det var sidste efterår at hun startede med at ændre adfærd, men fordi symptomerne er så u specifikke, så har dyrlægen slået det hen når vi forslog at hun skulle testet for Borrelia, og vi var nok nået derhen hvor vi var klar til at aflive hende fordi hun var blevet så utryg og u trivelig – men heldigvis fik vi lavet en snaptest ved dyrlægen ( der giver en pos/neg udslag om der er noget infektion) og da den var positiv, så var det næste trin at sende en blodprøv til Tyskland for at få testet for Borrelia og Anaplasmose.
    Teste var positiv, og behandlingen består at 30 dage på bredspektret penicillin – men prognoserne er stadigvæk meget usikre.
    Anaplasmose har 3 stadier – 1. en akut hvor hunden kan få feber og kaste op, 2. En infektionsperiode hvor bakterien spreder sig til hele kroppen ( derfor er både nervesystem, hjerne, blod- muskler m.m. ramt af bakterie), 3. En kronisk fase hvor sygdommen ligger latent i hunden og nogle hunde kommer aldrig af med sygdommen, og de kan få nye udbrud af sygdommen ved stres m.m.
    Vi tror at Freja er i den kroniske fase, men vi håber stadigvæk at vi efter 30 dages behandling kan få taget en test der viser at bakterien er væk.
    Da hun kom i behandling gik der 24 timer, og så begyndte hun at være sig selv igen – hun var ikke frygtsom mere og begyndte at være mere smidig i leddene. Men desværre så skifter det hele tiden, så hun i 1-2 dage har det godt, og derefter begynder hun at halte igen og være utryg når hun er udenfor.
    Freja har kun vist symptomer herhjemme, og har generelt været sit gamle hidsige jeg når hun har være ud og gå osv, så hvis jeres hunde ændrer adfærd, og i mistænker flåtsygdomme, så vil jeg til enhver tid anbefale jer at gå til dyrlægen og gå taget en snaptest, fordi den hurtigt viser om der er indikatorer der gør at der skal sendes en blodprøve til Tyskland ( Vi har fået testet vores anden hund, og der var snaptestet negativ)
    Så lige nu står den på boost af hendes immunforsvar, men desværre har dyrlægen ikke været til stor hjælp her( og vi ved heller ikke om det virker)
    Men lige nu får hun en del mælkesyrerbakterie for at booste hendes tarmfunktion, blodmel som skulle booste hendes dannelse af nye blodlegemer, og vitamin og mineraltilskud for at hjælpe hende over infektionen. Men om alt dette hjælper, får vi forhåbentlig ikke brug for at dele med nogen af jer, men hvis det gør så kommer hun med på jagt i efteråret.

    Mvh

    Lars